Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/09/2021
Data da última atualização:  16/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROCHA, R. B.; TEIXEIRA, A. L.; RAMALHO, A. R.; ESPINDULA, M. C.; LUNZ, A. M. P.; SOUZA, F. de F.
Afiliação:  RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CPAF-RO; ANDRE ROSTAND RAMALHO, CPAF-RO; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; AURENY MARIA PEREIRA LUNZ, CPAF-AC; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA.
Título:  Coffea canephora breeding: estimated and achieved gains from selection in the Western Amazon, Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 51, n. 5, e20200713, 2021.
ISSN:  1678-4596
DOI:  http://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Gain from selection is an important criterion in quantifying the efficiency of breeding programs. This study quantified the selection gain estimated under experimental conditions and realized gain achieved in the field, seeking to interpret the efficiency of the Coffea canephora selection. For that purpose, we considered experiments that began in 2004 with directed hybridizations to obtain new hybrid progenies. From a breeding population composed of 288 hybrid individuals, 12 genotypes were selected in experimental conditions from 2005 to 2012, with amplitude in the estimated gains from 127.70 to−19.19%. Those genotypes were evaluated from 2012 to 2018 in clonal tests in four environments of the Western Amazon. The environment that exhibited the greatest correlation between the predicted genetic values and the realized genetic gain observed in the field was the environment of Ouro Preto do Oeste, RO (0.67), the location in which the plants were selected, followed by the environments of Alta FlorestaD´Oeste, RO (0.44), Rio Branco, AC (0.43), and Porto Velho, RO (0.37).Experimental conditions showed that the effect due to dominance deviations was approximately three times greater than the additive effect. Nine clones exhibited higher genetic gains in the experimental conditions and at field, and two clones exhibited lower estimated gains and lower field performance.The clone G17-P7 exhibited high genetic gain under experimental conditions and low field performance. The selecti... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Conilon; Criterio de selección; Fitomejoramiento; Genetic progress; Hibridación; Híbridos; Progresso genético; Rendimiento de los cultivos; Robusta; Western Amazon.
Thesagro:  Café; Coffea Canephora; Melhoramento Genético Vegetal; Progênie Híbrida; Rendimento; Seleção Genética.
Thesaurus Nal:  Coffea; Coffea canephora var. laurentii; Crop yield; Hybridization; Hybrids; Plant breeding; Selection criteria.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226082/1/Coffea-canephora-breeding-estimated-and-achieved-gains-from-selection-in-the.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC27200 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18597 - 1UPCAP - DD
CPATSA59627 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/01/2011
Data da última atualização:  05/09/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  DUTRA, A. S.; FURTADO, A. A. L.; OIANO-NETO, J.; PASSOS, J.
Afiliação:  ANDRE DE SOUZA DUTRA, CTAA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; JOAO OIANO NETO, CTAA; JANINE PASSOS LIMA DA SILVA, CTAA.
Título:  Efeito do processamento térmico nas propriedades físico-químicas e microbiológicas do suco de tangerina var. Murcott.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 3., 2010, Florianópolis. Rompendo barreiras: anais. Florianópolis: SBCTA-RS, 2010. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Análise físico-química; Suco de tangerina.
Thesagro:  Análise Microbiológica; Pasteurização.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/25609/1/2010-026.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA10579 - 1UPCAA - PP2010/0262011.00006
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional